Thema's

E-waste

Simon over E-waste

Play Video

Een van de lucratiefste economische departementen van het moment is afval: duizenden tonnen afval steken dagelijks de oceaan over. Die vuilnisbelten aan ‘e-waste’, elektronisch afval, zijn niet enkel een goudmijn voor internetfraudeurs, ze herbergen ook letterlijk goud en kostbare andere materialen. Maar werken op zo’n vuilnisbelt verloopt niet zonder gevaren…

Reportage Abogbloshie

Play Video

We leven in een tijd waarin erg veel online gebeurt. Vandaag de dag kan je in een paar klikken een betaling overmaken, een reis boeken, iets nieuws kopen, …. Daardoor staan we er echter vaak niet bij stil over hoeveel persoonlijke informatie onze elektronische toestellen beschikken. Wat als die informatie in de verkeerde handen valt?

De duistere magie van het internet

Play Video
Play Video

Werd je ooit wel eens benaderd door een internetfraudeur? (Via spam mail, een chatbox, …) Wat voor gegevens kunnen mensen op jouw telefoon terugvinden? Wat deed je met je oude telefoon of laptop?

Wissel je gsm uit met een vriend of familielid en ga voor elkaar na wat voor data erop terug te vinden valt. 

Checklist

  • Bankrekening
  • Thuisadres
  • Agenda
  • Verjaardag
  • Rijksregisternummer
  • Wachtwoorden Social Media
  • Uur waarop je opstaat
  • Relatiestatus
  • Foto van jezelf
  • Series die je kijkt

Wat te doen voor je je gsm weggooit?

Play Video

Geld

De voornaamste en misschien wel enige motivatie van de sakawa boys om te doen wat ze doen, is geld. Deze focus wist de cameraman erg letterlijk in beeld te brengen.  

Money money money

Play Video

Aan wat geven de personages geld uit?

WordCloud Sakawa Thema 1

Wat zou jij doen moest je in geldnood zitten? Zou je dezelfde keuzes maken als de sakawa boys? Begrijp je waarom ze hun geld hier aan uitgeven?

Voodoo

Play Video

Hoewel ze krap bij kas zitten, geven de fraudeurs geld uit aan zogenaamde voodoopriesters of kruidendokters om hun kansen op een succesvolle oplichting via datingsites te verhogen. Met onze sceptische, Westerse kijk op dergelijke praktijken zouden we kunnen stellen dat de oplichters hun buit spenderen aan andere oplichters. De wanpraktijken houden elkaar in stand. Maar ook hier toont de regisseur aan dat de zaken complexer liggen. Binnen het onderdeel geloof gaan we dieper in op de culturele context van de combinatie tussen voodoo en sakawa. 

Genegenheid

Eindscene

Play Video

Waar het de slachtoffers van de sakawa boys om te doen is, is liefde, genegenheid of lust. Ze chatten en bellen met de sakawa boys om aan iemand te kunnen zeggen dat ze van haar houden. En bovenal: om van iemand te horen dat er van hen gehouden wordt. Een veel voorkomend zinnetje binnen de telefoongesprekken uit de film is ‘ik mis je’. Dat is dan ook de drijfveer die deze online-relaties in stand houdt: gemis.

De regisseur van de film is ervan overtuigd dat sommigen van de Westerse mannen, onbewust wel weten dat de stem aan de andere kant van de lijn niet 100% vrouwelijk klinkt. Het gaat er voor hen misschien niet zozeer om dat de vrouw op de foto’s en aan de telefoon dezelfde is, belangrijker is dat ze contact kunnen maken met iemand. En of het meisje op de foto’s nu werkelijk de persoon is waarmee ze praten of niet, ze weten dat ze liefde en aandacht kopen.

TED talk over eenzaamheid

Play Video

Empathie is de sleutel tot minder eenzaamheid. Wanneer je iemand laat weten dat je aan hem of haar denkt, zelfs al is het maar via een berichtje, zal deze persoon zich minder eenzaam voelen. We voelen ons allemaal met momenten wel eens eenzaam.

Deel hier je eigen ervaringen. Deze website kan alvast wat inspiratie bieden.

Jouw profiel

anonymous_profile

Getuigenis Eenzaamheid

Geloof

Voodoo

Het unieke aan sakawa is dat de internetfraudeurs hun praktijken combineren met zwarte magie om de kansen op slagen te vergroten. Voor de regisseur van de film is het belangrijk dat we als Westerse kijkers ons verdiepen in de culturele ingesteldheid van de Ghanezen, voor wie de spirituele wereld evenwaardig naast de zintuiglijk waarneembare wereld staat. Hij voegde dan ook de daad bij het woord en deed zelf beroep op een voodoopriester om zijn film succesvol te  maken.

Voodooritueel Ben

Play Video

Hoewel voodoo in klassieke horrorfilms vaak wordt voorgesteld via een poppetje waarop allerlei martelingen worden uitgevoerd, dekt het woord een veel bredere lading.

Wat is Voodoo?

Play Video

Voodoo is een vorm van animisme – het geloof dat niet alleen mensen en dieren, maar ook planten, bergen, rivieren, weerfenomenen, … een geest hebben. Bij voodoo hoort steeds een ritueel. Ben Asamoah gebruikt in de video kaarsen en floridawater (een mengeling van water, alcohol en geur- en kleurstoffen). In de film zien we rituelen met een soort witte klei, grassen en rook terugkomen.

Waar geloof jij in? Pas jij wel eens een ritueel toe om geluk te brengen, of om ongeluk te voorkomen? Herken jij bepaalde kenmerken van ‘Voodoo’ in ons Westerse denken?

Vele mensen zouden dergelijke rituelen bestempelen als ‘bijgeloof’. Ben jij zelf bijgelovig op bepaalde vlakken? Hoe herken je iets als bijgeloof? In deze video komen Nederlanders met verschillende culturele achtergronden aan het woord over het bijgeloof dat ze van hun ouders erfden.

Straatinterview over bijgeloof

Play Video

Moraliteit

Hoewel de sakawa boys zich bewust zijn van het criminele karakter van hun activiteiten, zijn ze zelf toch ook sterk bezig met moraliteit. Niet alleen via hun religie denken ze na over wat goed en slecht is, de Afrikaanse cultuur kent ook heel wat volksverhalen met een duidelijke boodschap over hoe men zich al dan niet hoort te gedragen.

Verhaal over Kofi en de krokodil

Play Video

Welke waarden wil deze vader zijn zoontje meegeven via dit verhaal? Ken je andere verhalen die dezelfde boodschap in zich dragen? Onderstaande cartoons sluiten aan bij de thema’s van deze film. Koppel de juiste afbeeldingen en thema’s aan elkaar.

E-Waste

Juist!

Het Westen

Fout

Online Persoonlijkheid

Fout

Geld

Fout

Geloof

Fout

Genegenheid

Fout

Cartoon 1

Online persoonlijkheid

Alles draait om hoe je jezelf online presenteert, weet een ervaren sakawa boy. Ook de mannen die fake-profielen van de Ghanezen afschuimen, denken erg goed na over hoe ze zichzelf tonen via hun profiel. 

Hoe toon jij jezelf op het web? Google jezelf, je familie, vrienden, vriendinnen, …

Wat zie je? Had je dit verwacht? Ontdek je nieuwigheden over de anderen? Hoe tonen zij zichzelf online? Komt het overeen met hoe je hen kent?

Ook de makers van deze film vind je via Google terug. Wat vind je over hen op het web? Hoe presenteren zij zichzelf? Vervolledig hun profiel.

Ben Asamoah

ben_asamoah profiel
Profiel 1

Jonathan Wannyn

Jonathan Wannyn profiel
Profiel 2

Simon Schuurman

Simon Schuurman profiel
Profiel 3

Peter Krüger

peter kruger profiel
Profiel 4

Make-over Ama

Play Video

Ama ondergaat een hele make-over om haar profiel zo uitnodigend mogelijk te maken. In het bovenstaande fragment kijkt ze naar haar nieuwe zelf, haar online persoonlijkheid. Het lijkt bijna alsof ze dezelfde afstand voelt ten opzichte van haar eigen foto’s, als die van de vrijgezelle mannen.

Deepfake

Zao - Deepfake App

Play Video

Bewegende beelden liegen niet, denken we vaak. Hoewel we ons bewust zijn van de talrijke visual effects in Hollywoodiaanse blockbusters, blijven we geloven in de waarachtigheid van een gefilmd beeld. Vandaag de dag is het echter erg makkelijk om beelden te bewerken, zelfs voor mensen die er geen kennis van hebben. Een simpele app volstaat om iemand gezicht in een video te veranderen met dat van een ander.

Magic Voice

Sakawa boys met een magic voice

Play Video

De sakawa boys maken gebruiken van telefoons met een magic voice. Wanneer je door de microfoon van de gsm praat, gaat het toestel je stem hoger doen klinken. Dat kan je makkelijk zelf doen door de toonhoogte oftewel de pitch van de opname hoger in te stellen.

Oefen je sakawa skills en spreek in je beste vrouwenstem een boodschap in voor een van de vrijgezelle mannen. Heb je een lage stem? Download je eigen audio opname en pas de pitch via een audio software.

Het Documentaire Beeld

Ook de documentairemaker schetst een beeld van iemand. Hoewel deze filmmaker, Ben Asamoah, een gelaagd beeld wilde opzetten van zijn personages om de kijker begrip te doen opbrengen voor wat ze doen, blijft het slechts een fragment van wie ze zijn. Belangrijker: een gekleurd fragment, we kijken mee door de ogen van de cineast.

Probeer de personages uit de film zelf te vatten in wat voor jou de drie belangrijkste beelden waren. Je zal zien dat je selectie meteen ook betekent dat je aspecten van wat we van die persoon zagen in de film, weg zal laten. Niet iedereen zal voor dezelfde drie beelden kiezen. Ons perspectief op iemand is dan ook erg persoonlijk.

Ama

One Dollar

Wat voor beeld schets je nu van Ama en One Dollar? Wat liet je weg en waarom? Hoe zou jouw beeld van hen verschillen met dat van iemand die enkel deze zes foto’s ziet?

Het Westen: kijken naar, bekeken worden

Ben Asamoah brengt deze illegale praktijken op een pientere manier in beeld. Hij velt geen oordeel, maar laat ook de context en beweegredenen achter de misdaad zien. Op het eerste zicht kunnen we daarom stellen dat ‘Sakawa’ ons, de Westerse kijker, een inkijk geeft achter de schermen van de Afrikaanse fraudeurs. We leren meer over hun leefomstandigheden en de Ghanese cultuur. 

Maar we kijken niet alleen naar de voor ons onbekende Ghanezen, we kijken ook naar onszelf, de Europeaan, door de ogen van de sakawa beoefenaars.

Sakawa-slachtoffers

Play Video

De Ghanezen in de film noemen de mannen met wie ze chatten dom en zoeken de rijkste mannen uit Europa op. Hun visie op Westerlingen: ze zijn naïef en ze hebben geld. 

Begrijp je waar deze visie vandaan komt? Waarom zouden ze dat denken? Hoe zou een film vanuit het standpunt van de Westerse slachtoffers van sakawa eruit zien? Waarom denk je dat de filmmaker voor de kant van de sakawa boys koos?